10 False Myths About Root Canals

Categories: Root Canals

Do you just want to cringe when you’re told you need a root canal? Well don’t worry; they’re not as bad as they once were, and today they are much less painful and completely manageable. Don’t worry; be happy! A Root Canal is a serious procedure, but it can be managed and performed just as safely and easily as a crown. Here are some of the myths about root canals debunked:

  1. Root Canals Hurt
    Answer: NO! The old perception of root canals being painful began many decades ago when root canal treatments were painful. With today’s modern technology and better anesthetics, root canal treatments are no more painful than having a filling. Knowing what to expect while having a root canal can help ease a lot of anxiety.
  2. Root Canals Require Many Trips to the Dentist
    Answer: NO! Most root canals today can be performed in just one or two office visits because of cutting edge technology.
  3. If I Need a Crown, I’ll Most Likely Also Need a Root Canal Soon
    Answer: NO! Many people believe that having a tooth crowned means that the tooth will eventually need a root canal. Crowns do not cause the need for root canal therapy. If a crowned tooth does require a root canal, it could be that the tooth has abscessed or that decay has gotten underneath the crown and reached the pulp of the tooth.
  4. Root Canals Cause Illness and Disease
    Answer: NO! There is no evidence to support that root canals cause illness. However, there is evidence to support the fact that people who have had root canals are no more at risk for developing illness than people who have never had root canals.
  5. Root Canals Mean the Whole Tooth is Removed
    Answer: NO! When the dentist or endodontist performs a root canal treatment, he or she removes the pulp from inside of the tooth. The roots of the tooth are not removed and remain intact.
  6. Pregnant Women Can’t Have Root Canals
    Answer: NO! Pregnant women can and do have root canals. Having a root canal does require a small x-ray, but the radiation exposure is very minimal and the x-ray is aimed at the mouth, not the abdomen area. If you are pregnant and your dentist needs to give you an x-ray, he will use a lead apron to cover your belly. The anesthetics that dentists use are also safe for pregnant women. Be sure to let your dentist know beforehand if you are pregnant.
  7. Even With A Root Canal, The Tooth Will Come Out Eventually
    Answer: NO! If you have your tooth properly restored, maintain good oral hygiene and visit your dentist for regular checkups, your natural tooth could last for the rest of your life.
  8. If the Tooth Doesn’t Hurt, There is no Need for a Root Canal
    Answer: NO! While a throbbing toothache usually results in the need for root canal treatment, many times a tooth can require root canal treatment when there is no pain present. Dentists and endodontists are specially trained to test a tooth to see if the pulp has been infected or damaged. If this is the case, a root canal would be necessary to save the tooth.
  9. Pulling the Tooth is Better than Getting a Root Canal
    Answer: NO! Keeping your natural teeth for as long as possible is very important for proper eating and chewing functions. There are several options available for missing teeth, such as dentures, partial dentures, dental implants and fixed dental bridges, however, these alternatives can be much more expensive than saving your tooth with a root canal treatment.
  10. After Having a Root Canal, My Tooth is Completely Restored
    Answer: NO! After having a root canal, it is extremely important to make a follow-up appointment with your dentist to have the tooth permanently restored. After the pulp of the tooth has been removed, the tooth can become very dry and brittle. Having a permanent restoration will help protect your tooth from fracturing.

John S, Sherman Oaks Dentistry